Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени: Глобалното затопляне ще продължи поне още 1000 години
10 Януари 2011
То няма да спре даже и при пълно прекратяване на отделянето на парникови газове в атмосферата от 2100 година

Глобалното затопляне климата няма да спре през следващите хиляда години дори при пълно прекратяване на отделянето на парникови газове в атмосферата от 2100 г., като феноменът може да доведе до пълно разтапяне на ледовете в западната част на Антарктида, съобщава Фокус, цитирайки списание „Нейчър Геосайънс”.

„Опитахме се да изградим модел на климатическите последствия от сценарий, според който използването на въглеводородни горива ще бъде напълно прекратено и няма да има антропогенни емисии на въглероден диоксид в атмосферата. Интересуваше ни колко бързо може да настъпи преобръщане на сегашните тенденции в климата и дали тези тенденции ще се задълбочат”, коментира ръководителят на изследването проф. Шон Маршал от университета в Калгари.

Според данните от изследването през следващите хиляда години общата тенденция на затопляне на световния климат ще се запази, като двете полукълба ще реагират на промяната по различен начин и ефектът ще бъде далеч по-осезаем на юг от екватора.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.