Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Глобалното затопляне може да доведе до разрушаването на цели градове
19 Октомври 2010
Топенето на ледниците по склоновете на вулканите може да предизвика огромни свлачища, които да изтрият от лицето на земята цели градове

Топенето на ледниците по склоновете на вулканите може да предизвика огромни свлачища, които да разрушават близката инфраструктура и да изтрият от лицето на земята цели градове, като например Сиатъл, пише New Scientist.

Няколко проучвания показват, че преди около десет хиляди години, когато планетата излиза от последния ледников период, големи участъци от вулканични конуси са се сринали, което е довело до масови свлачища, пише авторката на статията Кейт Равилиос.

Според Даниел Торми от американската консултантска компания ENTRIX, занимаща се с околната среда на планетата, историята ще се повтори в целия свят. Много вулкани в умерения пояс могат да се окажат в опасност, включително вулканичния пояс в Тихия океан. "Сега има много повече човешки населени места и активност в подножието на покрити с лед активни вулкани, в сравнение с преди десет хиляди години, така че последствията ще бъдат катастрофални", коментира Торми.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Noname
21 Oct, 2010 | 14:07

В Индонезия има ледници? :)

Гошо
19 Oct, 2010 | 13:58

В Индонезия, например. Не става въпрос за Тихия океан, а за Тихоокеанския вулканичен (огнен) пръстен. Това е нещо съвсем различно

Noname
19 Oct, 2010 | 13:33

Поредния сценарии за Холивуд. :) Интересно в Тихия окена на кои вулкани има ледници и град под тях :)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.