Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Климатичните Промени»Прогнозите за глобалното затопляне подвеждат хората

Прогнозите за глобалното затопляне подвеждат хората

AdminAdmin
Администратор
659325
Прогнозите за глобалното затопляне подвеждат хората

Експерти от Британския климатичен изследователски център започнаха остра атака срещу колеги учени и журналисти, които преувеличават последиците от глобалното затопляне.

Метеорологическата служба - Хедли център, една от най-престижните изследователски служби в света, заявява, че "апокалиптичните прогнози" за топенето на арктичните ледове и повишаване на температурите имат толкова лошо влияние, колкото и твърдението, че глобалното затопляне не съществува. Тези твърдения обаче преднамерено изопачават науката и могат да подкопаят усилията за справяне с емисиите на въглероден двуокис.

Прогнозите за глобалното затопляне подвеждат хората

В статия, публикувана в Guardian, д-р Вики Поуп, главният съветник по въпроса за климатичните промени в Метеорологическата служба, призовава учени и журналисти да престанат с подвеждащите обществеността "изявления и противоречиви изявления".

Д-р Питър Стот, климатичен изследовател в в Метеорологическата служба, заявява, че най-разпространеното изопачаване е да се вземат данните от няколко години и да се екстраполират до това, което ще се случи, ако продължава по този начин. Той е категоричен, че: "Така не може да се прави. Трябва да се погледне дългосрочната тенденция и след това естествените колебания."

Драматичните предсказания за повишаване на температурите и топенето на морските ледове, на базата на няколко показания, могат да дадат обратен резултат, когато естествените колебания се променят и тенденциите се обърнат в друга посока.

Според Вики Поуп, има малко доказателства в подкрепа на твърденията, че арктичният лед е достигнал върховната точка та топене и може да изчезне в рамките на десет години, или това е така, тъй като някои доклади го предполагат. През лятото ледът в Арктика, формиран от замръзнала морска вода, е намалял през последните години. Образуването на лед през септември миналата година е с 34% по-малко от средното количество, което се е образува през този период от както са започнали сателитните измервания през 1979 година.

"Рекордното топене на ледовете през последните няколко години, може лесно да се дължи на естествените колебания във времето, с увеличаване на образуващия се през лятото лед отново през следващите няколко години", казва Поуп.

Критиките отразяват загрижеността на Метеорологическата служба, че дебатът за глобалното затопляне поражда риск за изнудване от страна на хора, които преследват собствени цели и интереси. Тези критики идват преди ключова година на политически дискусии за изменението на климата, които ще достигнат кулминацията си през декември с високо ниво на политическите преговори в Копенхаген, когато длъжностните лица ще се опитат да изяснят наследника на Протокола от Киото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
53
41
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Валери
Валери
26.05.2012 12:23
Глобалното затопляне се дължи на енергията на слънцето, която се отдава на атмосферата.
Ние все повече страдаме от енергиен глад.Правят се много фантастични проекти да се използва енергията на слънцето в космоса а не се правят достатъчно проекти тази енергия да се поглъща и да се трансформира на земята.
Според мен ако енергията на слънцето се поглъща и трансформира да кажем в електрическа на земята в пустините, това ще доведе до по–малко енергия отделена в атмосферата и до охлаждане.
Разбира се, че това са големи проекти и не са по силите на една държава а за България е непосилно.Все пак не звучи толкова фантастично, колкото използването на слънчевата енергия в космоса.
А може би това е начина в пустините да дойдат облаци и да завали дъжд.
2
0