Глобалното затопляне заплашва редки видове маймуни

Глобалното затопляне заплашва редки видове маймуни

© Reuters

За първи път учени доказват, че постепенното затопляне на климата може да окаже пагубно влияние върху екосистемата на дивата американска природа, като заплашва много редки видове маймуни, които и без това са на изчезване, пише в списание Biology Letters.


Група изследователи начело с проф. Ерик Пост от Пенсилванския университет на САЩ са проучвали в продължение на няколко десетилетия четири вида южноамерикански маймуни, в резултат на което успяват да докажат, че за тяхното изчезване сериозно влияние оказва и затоплянето на планетата. Учените за пръв път правят комплексна оценка на влиянието на климата върху различните параметри на екосистемата, която обитават животните.


Своите усилия те насочили върху четирите вида паякообразни маймуни от семейството Atelidae. Тези примати обитават горите на Централна и Южна Америка и главната им отличителна черта е дългата хващаща опашка, която им служи като пета ръка. Тези видове живеят в своеобразни социални общества и се различават помежду си основно по предпочитанията си към храната – едни обичат плодове, други – листа и цветя, трети – зеленчуци.




За всеки вид учените разработвали отделен модел, в който вписвали резултатите от минали десетилетия, като конкретни данни за численост, навици на хранене. Те били съпоставяни с климатичните параметри на различните райони, които се обитават от един и същ вид маймуни.


Изследователите успели да откроят ясна зависимост между броя на маймуните и редуващите се в региона атмосферни явления като ураганите "Ел Ниньо" и "Ла Ниня", които се характеризират съответно с топло и сухо или хладно и влажно време. Редуването на тези явления в тропическия тихоокеански регион често води до природни катаклизми като наводнения и засушаване.


В резултат на тези промени учените установяват, че популацията на тези четири вида маймуни рязко намалява. При това два от видовете, които предпочитат плодове, в топлите периоди се развиват добре, но в хладното и влажно време, когато храната им намалява, те бързо измират.


Маймуните, които се хранят с листа, също имат известни колебания в своята численост, но тяхната популация не се движи в синхрон с маймуните, които ядат плодове. Вероятно техният живот е свързан по-скоро с големината на листата и натрупването в тях на хранителни и токсични вещества, което е подчинено на различните климатични параметри.


"От наблюденията в Южна Америка може да се приеме, че глобалното затопляне на климата може да доведе не само до екстремални промени на природата в тропическия тихоокеански регион, но и до изчезването на някои редки южноафрикански маймуни от другата на Атлантическия океан", обобщава "Пост".