9 Причини и последици от глобалното затопляне

Автор: Peter Berry
Дата На Създаване: 13 Юли 2021
Дата На Актуализиране: 1 Може 2024
Anonim
Глобалното затопляне
Видео: Глобалното затопляне

Съдържание

Theосновни причини и последици от глобалното затопляне те са свързани с излишния въглероден диоксид (CO2) и други парникови газове в атмосферата.

Това съединение действа като слой, който улавя топлината в рамките на планетата и като следствие Земята прегрява.

В допълнение към въглеродния диоксид и парниковите газове има някои действия, които влошават това положение, като изгарянето на изкопаеми горива за получаване на енергия и някои селскостопански практики (като изсичане и изгаряне на земя и гори).

Като цяло човешкото влияние се счита за причина за това явление.

Последиците от глобалното затопляне са очевидни. Проучванията показват, че десетилетието от 2000 до 2009 г. е било това с най-високите температури през последните 200 години. Освен това през последния век температурата се е повишила със скорост от 1 ° C годишно.


Драстичното повишаване на температурите отприщва други климатични проблеми: променя моделите на дъжд и снеговалеж, увеличава периодите на суша, генерира силни бури, топи ледниците на полюсите, повишава нивото на моретата и океаните и променя поведението на животни и растения.

Списък на основните причини за глобалното затопляне

Много човешки дейности допринасят за изпускането на парникови газове в атмосферата. Тези видове газове задълбочават проблема, известен като глобално затопляне.

1- Парников ефект

Парниковият ефект е явлението, което кара Земята да остане при температура, която позволява съществуването на живот на планетата. Без това явление Земята би била твърде студена, за да бъде обитавана.

Това работи по следния начин: слънчевите лъчи проникват в атмосферата и след това се абсорбират от земната повърхност или се излъчват обратно в космоса благодарение на парниковите газове.


Някои парникови газове са въглероден диоксид, метан, азот и водни пари. Тези газове се намират естествено на планетата.

Когато нивото на тези съединения е балансирано, те не представляват никакъв проблем. Когато обаче има излишък от тези газове, системата става нестабилна.

Излишъкът от тези газове образува слой около Земята. което предотвратява излъчването на топлина в атмосферата. По този начин той се затваря вътре в планетата, причинявайки глобално затопляне.

2- Изгаряне на изкопаеми горива

Хората изгарят изкопаеми горива, за да генерират електричество и енергия. Например изгарянето на нефт и бензин представлява източник на енергия за задвижване на превозни средства. Изгарянето на дърва осигурява топлина и дори ви позволява да готвите храна.

Тези процеси генерират реакции на горене, които отделят газообразни молекули в атмосферата: въглероден диоксид, чийто излишък генерира глобално затопляне. Колкото повече материя изгаря, толкова по-голям е делът на отделените газове.


3- Обезлесяване

Растенията абсорбират голяма част от въглеродния диоксид, присъстващ в атмосферата, и го използват за извършване на фотосинтеза.

Обезлесяването променя този процес: чрез намаляване на популацията на растенията, тя е склонна да увеличава нивата на CO2 в околната среда.

4- Разлагане на органични вещества

Разграждането на органичните вещества е източник на метан, един от парниковите газове.

Натрупването на органични отпадъци, канализационната система и язовирите, които не са поддържани, отделят газ метан в околната среда, като по този начин причиняват глобално затопляне.

5- Извличане на природен газ и нефт

Чрез извличане на природен газ и нефт се отделя газ метан. Това навлиза в атмосферата, причинявайки глобално затопляне.

Списък на последствията

Глобалното затопляне генерира поредица от негативни ефекти както върху биотичните, така и върху абиотичните елементи на една екосистема.

Последиците от това явление могат да се наблюдават в океаните (които се затоплят), в атмосферата (чрез климатични промени) и в живите същества (които могат да бъдат застрашени от изчезване).

1- климатични промени

През миналия век температурите се повишават средно с 1 ° C всяка година. Най-значителните увеличения са настъпили през последните 30 години.

Научните изследвания показват, че Земята днес се нагрява три пъти по-бързо, отколкото през миналия век.

2- Изчезване

Човешките същества не са единствените, засегнати от топлинните вълни, генерирани от глобалното затопляне.

Топлината, затворена в земната повърхност, кара много животински и растителни видове да се адаптират към новите условия. Тези, които не могат да се присъединят към промяната, ще измрат.

Всъщност проучване, проведено през 2015 г., стигна до заключението, че в момента видовете гръбначни животни изчезват 114 пъти по-бързо, отколкото през предходните години. Всичко това е причината за глобалното затопляне.

По същия начин конвенция, проведена през 2014 г. относно изменението на климата, показа, че стотици животински видове (сухоземни и водни) са били принудени да се преместят в райони с по-голяма надморска височина или с по-ниски температури, за да оцелеят.

3- По-кисели океани

Морските екосистеми са засегнати от климатичните промени, породени от глобалното затопляне. РН на океаните става все по-кисело.

Това е така, защото водни тела поглъщат голяма част от газовите емисии, които са затворени в атмосферата.

Повишаването на киселинността представлява заплаха за морските видове, особено мекотелите, раците и коралите.

4- Топене на полюсите и покачване на морското равнище

Полярните области са засегнати от промяната на температурите. Температурите в арктическите райони се повишават два пъти по-бързо, отколкото през последните десетилетия, поради което ледниците се топят бързо.

Топенето на полюсите води до повишаване на морското равнище. Смята се, че до 2100 г. повишаването на морското равнище ще представлява заплаха както за крайбрежните райони, така и за островите.

Препратки

  1. Наистина ли ефектите от глобалното затопляне са толкова лоши? Получено на 24 октомври 2017 г. от nrdc.org
  2. Причини за глобалното затопляне. Получено на 24 октомври 2017 г. от wwf.org.au
  3. Изменението на климата: жизнени признаци на планетата: причини. Получено на 24 октомври 2017 г. от климат.наса.гов
  4. Ефекти от глобалното затопляне. Получено на 24 октомври 2017 г. от wikipedia.org
  5. Факти за глобалното затопляне. Причини за глобалното затопляне. Получено на 24 октомври 2017 г. от globalwarming-facts.info
  6. Ефекти и причини за глобалното затопляне: Топ 10 списък. Получено на 24 октомври 2017 г. от planetsave.com
  7. Природни и причинени от човека причини за глобалното затопляне. Получено на 24 октомври 2017 г. от conserve-energy-future.com
  8. Причините за глобалното затопляне. Получено на 24 октомври 2017 г. от климатаhotmap.org
  9. Какво представлява глобалното затопляне? Получено на 24 октомври 2017 г. от whatsyourimpact.org
Популярни На Сайта
Четирите разлики между дислексия и дислалия
Прочетете Още

Четирите разлики между дислексия и дислалия

Можем да потвърдим, че езикът е един от най-важните елементи за човешкия вид, тъй като той ни отличава от другите животни и ни дава способността да разсъждаваме, размишляваме, абстрахираме ... накратк...
Асенапин: характеристики, употреба и странични ефекти на това лекарство
Прочетете Още

Асенапин: характеристики, употреба и странични ефекти на това лекарство

Въпреки че не е най-често срещаният, вероятно проблемът с психичното здраве, който е най-известен и се счита за такъв от древни времена, е шизофрения и други психотични разстройства. Този тип афектаци...
Емоционална интелигентност и позитивна психология: откриване на ключовете за успеха
Прочетете Още

Емоционална интелигентност и позитивна психология: откриване на ключовете за успеха

Емоциите са може би една от онези сфери на личността, които рядко ценим и които в западната култура продължават да се считат за нещо като ирационален: просто изблици на нашата анималност, които ни отд...