Замърсяването на океаните забързва глобалното затопляне

Новият доклад на ООН за климата отново е апокалиптичен

Замърсяването на океаните забързва глобалното затопляне

© Reuters

Изхвърлянето на въглероден двуокис (СО2) в атмосферата предизвиква увеличаване на киселинността на океаните, което от своя страна не само заплашва флората и фауната във водата, но и забързва процеса на глобалното затопляне. Това е заключението на 2500 учени, участващи в Международния панел на ООН за промени в климата. Изводите са част от поредния доклад на панела, който от началото на годината периодично алармира за различни аспекти на глобалното затопляне.


Според учените през последните години киселинността на океаните се е повишила с 30 процента. До този момент океаните на практика са забавяли глобалното затопляне, като са абсорбирали половината от изхвърления в атмосферата СО2 от индустриалната революция насам. Солената вода обаче е станала толкова киселинна, че вече не може да абсорбира нови количества СО2, а оставането им в атмосферата рязко ще забърза процеса на глобалното затопляне, обяснява докладът.


Киселинността на океаните, от друга страна, убива местната фауна. Най-застрашени са коралите и черупчестите животни, тъй като разтварянето на въглеродния двуокис във водата блокира образуването на калциевия карбонат, който е жизнено важен за формирането им. Изследването е показало необратими тенденции при някои видове.




Най-злокобните предзнаменования на учените са, че ако темповете на затопляне продължават и светът не предприеме действия, ледовете на Гренландия може да се стопят, новото на океаните да се повиши с около 10 метра и това да доведе до заливането на крайбрежни брегове и острови. Докладът също така прогнозира превръщането на амазонската джунгла в суха савана, недостиг на вода за около 250 млн. души в Африка и изчезването на една трета от видовете, населяващи Земята. Международният панел тази година спечели заедно с бившия американски вицепрезидент Ал Гор Нобеловата награда за мир за повишаване на ангажираността към глобалното затопляне.


Докладът на учените излиза по-малко от месец преди срещата на държавните лидери в Бали, където трябва да бъде намерен компромис за споразумение след Киото. В петък вечерта главният секретар на ООН Бан Ки Мун с нетипичен за него остър тон призова САЩ и Китай, които са и най-големите замърсители с СО2 в света, да бъдат по-конструктивни по време на срещата.