Латинска Америка е по-уязвима на глобалното затопляне
Латинска Америка е по-уязвима на глобалното затопляне / DarikNews

Латинска Америка е едно от местата, които са най-уязвими от глобалното затопляне, а в същото време там се взимат твърде малко мерки, за да се ограничи неговото влияние, сочи доклад, публикуван в Сантяго от агенция на ООН, съобщава АФП.

 

Този район "може да е по-засегнат от другите по света" от феномена глобално затопляне, се подчертава в доклада на Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибите, чието седалище се намира в чилийската столица. Организацията цитира честотата на ураганите, наличие на ниски острови и крайбрежни участъци, размразяване на ледниците от веригата на Андите, като утежняващи фактори, които благоприятстват наводненията.

 

"Знаейки, че емисиите на газове с парников ефект в този район са малки (11.7% от световните през 2000 г.) вниманието на властите трябва да се концентрира върху мерките за адаптация към измененията на климата", се подчертава в доклада.

 

Организацията призовава правителствата на страните в Латинска Америка да действат по превантивен начин, като се посочва, че често тяхната реакция е на вече случили се природни катастрофи, допълва БГНЕС.