zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тропическите болести са все по-разпространени в Европа



Това е следствие от глобалното затопляне, сочи проучване.

9 януари 2007, здраве.bg

Едно от последствията на глобалното затопляне е все по-голямото разпространение в Европа на тропически заболявания, които преди се срещаха само в такива региони като Африка, твърдят експерти от италианската организация за защита на природата Legambiente. Те предупреждават, че отделните засега случаи на малария, треска и някои видове енцефалити, регистрирани в Европа, са още едно свидетелство за промяната на климата на континента.
Според изнесените данни причините за разпространението на няколко случая на малария са комарите, които се размножават в Европа: “Това е нещо ново: преди на нашия континент нямаше малария, но в бъдеще това може да стане голям проблем, ако не се вземат незабавни мерки”, смята ръководителят на организацията Франческо Феранте.
В Европа вече се срещат и известните тропически заболявания, които се разпространяват от папатаците (Phlebotomus), например черната треска.
От 2002 г. всяка година само в Италия се регистрират около 100 случая на това опасно заболяване.
От тропическите болести страдат не само хората. През август миналата година в Холандия, Белгия и Германия много едър рогат добитък се оказа заразен от тропически вирус, който заради симптомите си получи названието “син език”.
Специалистите смятат, че “новите за Европа вируси несъмнено се разпространяват, защото промените в климата предразполагат към това.”.
От Legambiente твърдят, че с времето тропическите заболявания могат да станат обичайни за Европа и затова единственият начин за прекратяване на тяхното разпространение е промяна на политиката на международната общност.
Докато климатът на Земята става все по-топъл, Европа ще се сблъсква с епидемии от болести, които преди се смятаха за победени, съобщава BBC.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.